SZÉCSI PÁL

SZÉCSI PÁL
Táncdalénekes, szövegíró
Született: Budapest, 1944.03.19.
Elhunyt: Budapest, 1974.04.30.


Apja: Szécsi Ferenc (1905-1945.01.06.) nyelvész, író, akit a II. világháború végén zsidó származása miatt agyonlőttek.

Anyja: Szemere Klára (1916-2004.05.28.) polgári származású, külkereskedelmi levelező, aki gyerekeit itthon hagyva 1956-ban Amerikába disszidált, 9 férje volt, 4 itthon, 5 Amerikában. Legidősebb lánya, Marika a Vöröskereszt segítségével 1972-ben megtalálta Los Angeles-ben, Kati 1973 januárban járt kint először az anyjánál, Palika viszont nem találkozott vele. Idős éveiben Marika támogatta, egy öregotthonban élt Palm Springsben, 2004-ben hunyt el .

Testvérei:
- Mária (1938) 1956-ban szintén disszidált, először Kanadába, jelenleg az USA-ban él. 1966 karácsonyán látogatott először haza Magyarországra, így szilveszterkor látta Pali első amatőr énekesi fellépését a Gellért Szállóban. Húgával, Katival tartja a kapcsolatot, többször hazalátogatott azért, hogy megnézze a "Szécsi Pál szerelmei" színházi előadást. Egy fia van, Chris (1972).

- Katalin (1941.02.17.) 1959-ben érettségizett, 1961. június 17-én ment férjhez, majd 1965-ben elvált, a házasságból egy lánya született, Andrea (1962.12.24.). Egy unokája van, Emese (1984). "Palika" címmel 2001-ben könyvet írt öccséről, 2008-ban a "Tarka szárnyú pillangó" című könyve került kiadásra. 2010-ben pedig "Több, mint szerelem" címmel jelentetett meg könyvet, amely Szécsi Pál és Domján Edit legendássá vált szerelméről szól. 2012. december 30-án hunyt el Kecskeméten.

Szécsi Pál, anyja disszidálása után állami gondozásba került, és Mezőtúron nevelkedett. 16 évesen otthagyta az iskolát, felköltözött Budapestre, 1962-től manökenként dolgozott. 1962. június 17-én házasságot kötött a lengyel modell Grazynával, ezután Varsóban élt, de a kapcsolat véget ért és 1966 januárjában hazatért. Utána Majláth Júliánál kezdett énekelni tanulni. Zenei karrierje 1967-ben indult a Táncdalfesztiválon a "Csak egy tánc volt" című dallal. Több olasz slágert is énekelt magyarul, később saját dalszövegeket is írt. Sok kislemeze jelent meg, és rengeteg rádiófelvétele van, de életében csak két nagylemeze jelent meg, a Hagyjuk szívem 1971-ben és az Egy szál harangvirág 1973-ban. Halála után több válogatáslemezt megjelentettek, amelyen sok addig kiadatlan hangfelvétele szerepelt.

Magánélete a keserű gyerekkor miatt labilis volt, többször kísérelt meg öngyilkosságot. Szerelmi élete is viharos volt. 1972 januárjától 10 hónapos kapcsolat fűzte a nála 12 évvel idősebb Domján Edit színésznőhöz. Szakításuk után 2 hónappal 1972. dec. 26-án a 40. születésnapján Edit öngyilkos lett, amin Szécsi soha nem tudta túltenni magát. 1974. április 30-án önkezével vetett véget az életének. Harminc évesen mindössze 7 éves énekesi pályafutást hagyott maga után. Sírja a Farkasréti temető 25-ös parcellájában található.


Nettike 

Nettike, kit én személyesen
nem ismerhetek,
adhatnám neki az Angyal nevet.
Palikának emléket állitott,
szíve tiszta szeretetével
létrehozott egy honlapot.
Melyben rádió, Tv müsorok,
dalok, kották, újságcikkek,
mind róla mesélnek.
Kitárult szívvel csodálom
felfogni még nem tudom,
majd ha a gyönyörű dalokat hallgatom.
Csodálatosat alkottál, 
önzetlenül dolgoztál,
köszönöm, hogy értünk ennyit fáradoztál.

 

Pacher Zsuzsanna  
költönő  

 
 
Pozsgai Zsolt: Szécsi Pál
Zenés játék két részben Szécsi Pál szerelmeiről

Főszereplő: Gergely Róbert
Szereplők: Radó Denise, Maronka Csilla, Borbáth Ottília,
Nádas György, Józsa Imre
Hangszerelte: Végvári Ádám
Koreográfus: Fincza Erika
Díszlet, jelmez: Torday Hajnal
Írta és rendezte: Pozsgai Zsolt

Szécsi Pál alakja, életének története elevenedik meg a színpadon: Pozsgai Zsolt darabja hat szerelem és hat öngyilkossági kísér-let „krónikája”. Szécsi Pál élete a kísérletek sorozata, hogy az elvesztett Anya után megtalálja magának a társat, aki az anya és a szeretet szerepét egyaránt betölti. A hat nővel való kapcsolatáról szól a darab, amelynek hátterében egy csodálatos tehetség élete bonta-kozik ki, annak minden ellentmondásával, komikus, helyzeteivel, tragédiájával.
Ismert alakok bukkannak fel az előadásban, művészek, énekesek, akiknek nagy része szerencsére még közöttünk él. Nagyszabású, lát-ványos előadás, melyben tizenhét Szécsi Pál dal hangzik el, a mai kor követelményeinek megfelelő hangszerelésben, a Szeretni bolondulá-sig, a Kék csillag, a Két összeillő ember, a Pillangó, a Szereted-e még az Adagio és sok más közismert dal.

A darabban elhangzó dalok szerzői: Szenes Iván, S. Nagy István, Auth Ede, Vándor Kálmán, Havasy Viktor, Gábor S Pál, Lajtai Lajos, Békeffy, Szécsi Pál, Schök Ottó, Ihász Gábor, Fényes Szabolcs, Forrai György, Komlódy József, Töllösy Péter, Vadas Tamás, Varga Kálmán, Tardos Péter, Modugno, Bonnacorti, Albinóni, Ivanovici, Bardotti, Endrigo, G. Gagliardi, G. Amendola
 

 
Interjúk Gergely Róberttel a Szécsi Pál darabról
 
Szécsi Pál lelkébe bújt Gergely Róbert
2009. március 18. | szerda


Hatvanöt éves lenne Szécsi Pál, ha harmincöt évvel ezelőtt nem dobja el magától az életet. A magyar könnyűzene örök legendájának számító táncdalénekes alakját, életét, szerelmeit idézi az a zenés színházi előadás, melynek címszereplője Gergely Róbert. Az énekes színészt korábban még a Szécsiről tervezett játékfilm főhősének is felkérték.

– Emlékeznek még Szécsi Pálra?
– Öt éve mutattuk be a Szécsi Pálról szóló zenés játékunkat, s akkor még nem is sejtettük, hogy mennyire élő legendája a magyar zenei múzeumnak. Nem csak azok szeretik, akik esetleg személyesen látták koncerteken, vagy emlékeznek dalaira a lemezekről, a rádióból, hanem azok a fiatalok is, akik a retro divathullámával zenei utazásokat tesznek a hatvanas évekbe. Az ő tekintetükben is ott van, hogy ismerik és szeretik Szécsi Pál slágereit, melyek immár klasszikus értékek, s nem fog rajtuk az idő. Emlékeznek rá, s bebizonyosodott, hogy Szécsi már nemcsak a nők kedvence, miközben tudjuk, hogy életében elsősorban a nők kedvelték. Előadás közben érezzük, hogy abból a szeretetből, ami őt övezte, nekünk is jut, valamennyien ebből táplálkozunk. Mondhatni, hogy Szécsi Pál generációk kedvence, akinek kedvéért sokan visszajárnak az előadásainkra.

– S vajon az ön kedvéért is visszajárnak? Egyáltalán: emlékeznek még Gergely Róbertre?
– Nem igazán pontos kifejezést használ, hiszen miért ne emlékeznének rám? Jelen vagyok a színházi életben, lemezeket készítettem, s bár ez a jelenlét nem Emanuelle-mértékű, de nem lehetek elégedetlen. Sokan ma is szeretnék hallani azokat a dalokat, melyeket énekeltem, s annak ellenére, hogy színésznek tartom magam, úgy alakult a pályám, hogy énekes-színész lehettem. Igaz, nem arról híresültem el, hogy Hamletet és III. Richardot játszom, bár szívesen kipróbálnám magam ilyen szerepekben is. A könnyű műfaj mellett köteleztem el magam, jó ideje ebben találtam meg önmagamat. Fontos, hogy dolgozhatok, különösen mostanában, amikor a színészek foglalkoztatása is megsínyli a válságot. Nincs nagyobb öröm annál, hogy közönség elé léphetek: mesemusicalt rendeztem, készülök egy magyar vígjátékra, s persze, itt a Szécsi-est.

– Milyen pontokon találkozott Gergely Róbert és Szécsi Pál lelke?
– Amikor fiatalabb voltam, kissé zavart, hogy Szécsi Pálhoz hasonlítanak: a megjelenésem, az arcvonásaim miatt sokan véltek külső hasonlóságokat felfedezni közöttünk. Nem is szerettem ezt az állandó összevetést, de a sorsomat, úgy látszik, nem kerülhettem el. Ma már sok minden összeköt bennünket, s öröm, hogy a legenda lelkébe, bőrébe bújhatok. Személyesen már csak a pályája végéből kaphattam ízelítőt, de édesanyám az ő lemezeit is hallgatta. Zaklatott, intenzív életet élt, ez egy időben rám is jellemző volt. Szécsi Pál élete egy hullámzó élet története, de az a tétovázás, ami a sajátja volt, s ha bajban volt, hamar feladta, ez nem áll közel hozzám, én ugyanis küzdő, cselekvő alkat vagyok. Pali élete nem vethető össze másokéval, legenda lett belőle, de soha nem gondolta, hogy így alakul majd a pályája. Depresszióssá tette, hogy az édesanyja kiment Amerikába és itt hagyta őt a testvéreivel. Zavarta egy furcsa, akkor még nehezen kezelhető bőrbetegsége és nehezen tudott csak megbirkózni a hirtelen jött sikerrel is. Valahányszor bajba került, megpróbálta eldobni magától az életet, hatszor kereste a túlvilágon a megoldást, s a hetedik öngyilkossági kísérlete már végzetes volt. A mi előadásunk is ennek a hat öngyilkossági kísérletnek és a hat szerelmének a krónikája.

– Elkerülhetetlen a kérdés: megjelenik-e a Domján Edittel való nagy szerelme is a színen, illetve megszemélyesíti-e valaki az ugyancsak tragikus sorsú színésznőt?
– Radó Denise jeleníti meg drámaian Szécsi Pál hat különböző szerelmét, köztük Domján Editet is. Nem dokumentarista előadás született, a darab írója és rendezője, Pozsgai Zsolt képeket és jellemrajzokat álmodott meg a többi szereplő, Borbáth Ottília, Maronka Csilla és Nádas György közreműködésével. A darabban tizenkilenc Szécsi-slágert énekelek, köztük van a Szeretni bolondulásig, az Adagio, a Két összeillő ember és a Kék csillag is. Az előadás bepillantást enged abba a világban, melyben Pali élt, és segít megérteni élete fontos pillanatait, melyek a drámai végkifejlet felé sodorták.

– Hogyan vélekedett az előadásukról a táncdalénekes nővére, Szécsi Kati?
– Eleinte nem voltunk kapcsolatban, talán nem vette jó néven, amikor a bemutató előtt azt nyilatkoztam, hogy nem szeretnék Szécsi Pál alteregója lenni. Majd egy próbán felhívta Pozsgai Zsoltot, tartsa már a telefonját a színpad felé, mert szeretné hallani, hogyan éneklem az öccse dalait. Éppen az Én édes Katinkámat énekeltem a próbán, – Pali így szólította a nővérét –, s ezután Pozsgai tolmácsolta az üzenetét: megnyugodott, szerinte jó kezekbe kerültek Pali dalai. Amikor pedig találkoztunk, a testvérévé fogadott, s azóta is „tesóm”-nak szólít.

– Néhány éve felröppent a hír, hogy Sándor Pál filmet forgat Szécsi Pál életéről Egressy Zoltán forgatókönyve alapján. Ön játszotta volna a filmbeli Szécsi Pált is?
– Ahhoz a produkcióhoz semmi közöm nem volt. Mészáros Márta viszont felhívott, hogy filmre vinné ezt a darabot, és szeretné, ha abban is én alakítanám Szécsi Pált, de ebből a filmből sem lett semmi.

– Hol lesz látható az előadásuk?
– A budapesti Fészek Klubban, március 28-án 19 órától és másnap, 29-én 15.30-tól. Áprilisban és májusban pedig az ország különböző városaiba is elvisszük a darabot.

Csontos Tibor
Szabad Föld Online
Forrás: http://www.szabadfold.hu/gergely_robert
 
- - -


Gergely Róbert nagy ajándéka
2009-05-21 08:02:43


Élete egyik nagy ajándékának tartja Gergely Róbert (51), hogy a színpadon életre keltheti a legendás Szécsi Pált, aki idén lenne 65 éves.

Kezdő színészként sokan Szécsi Pál utódjának tartották önt, mit szólt hozzá?
– Kezdőként nem örültem neki, mert én nem akartam senkihez sem hasonlítani, egyedi, egyedüli akartam lenni. Amikor öt éve lehetőséget kaptam, hogy eljátsszam őt a színpadon, beleástam magam az életébe. Tragikus volt a sorsa, szenvedélyesen szerette szerelmeit, főleg Domján Editet, de senki sem tudta megmenteni az öngyilkosságtól. Nehéz, de hálás szerep, amit öt év után is szeret a közönség.

Mit szólt az énekes családja a darabhoz?
– Még a próbaidőszak tartott, amikor a rendező Pozsgai Zsoltot felhívta Szécsi Pál nővére, Kati. Telefonon keresztül belehallgatott az egyik dalba, és szerencsére tetszett neki, igent mondott rá. Aztán megnézte a bemutatót, ahová elhozta harmadik testvérüket, aki Amerikában él. Nagyon összebarátkoztunk azóta, Kati, ha meglát, tesónak szólít.

Új otthona lett a darabnak, miért a Fészek?
– Egy patinás művészklubról beszélünk, ami szívesen fogadta be az előadásunkat. Ez a hely egyébként sokadjára lett fontos az életemben, hiszen gyermekként szüleim sokat hoztak ide magukkal, itt tartottam az esküvőmet, most pedig színész-énekesként itt lépek színpadra.

Dózsa Gabriella
Blikk.hu
Forrás: http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/20090521/gergely_robert


- - -Gergely Róbert elbúcsúzik és új kalandba kezd
(2009.10.04.)


Szinte napra pontosan 5 éve volt a Szécsi Pál életéről szóló zenés darabnak az ősbemutatója Budapesten. Most azonban véget ér a történet: elérkeztünk az utolsó előadáshoz.

Pozsgai Zsolt író, rendező és 5 színész /Gergely Róbert, Nádas György, Radó Denise, Maronka Csilla és Borbát Ottilia/ játssza még mindig töretlen sikerrel ezt a darabot. Számos alkalommal megesett, hogy a színházteremre akár még a „megtelt” táblát is ki lehetett volna tenni.


Ám mint mindig, a búcsú most is elérkezett. Az ötösfogat 5-én szerepel együtt, mégpedig Budapesten a Thália Színházban. Az utolsó előadásra tehát hétfő este 7 órakor kerül sor.

Búcsúzzunk együtt!

Ám csak a darabtól és semmiképpen sem a legendás énekes emlékétől. A tragikus sorsú énekes, Szécsi Pál dalaival átszőtt darab egy időutazás, amelyben megelevenednek a boldog és bús pillanatok is. Felcsendülnek élőben a legismertebb slágerek: Csak egy tánc volt, Violák, Én édes Katinkám, Szeretni bolondulásig stb… Szécsi szerelmein keresztül ismerjük meg az életét és mindazt a sorsot, amely a többszörös öngyilkos sztárénekes halálához vezetett. Pali többször is önkezével akart véget vetni az életének, s sajnos a próbálkozást egy alkalommal siker koronázta. Pedig a nők bálványa nem ilyen királyságot érdemelt volna…

Az ötös számjegy ebben az esetben szinte mágikusnak is tekinthető, hiszen a darabot 5 színész 5 éve adja már elő. S most, 5-én hívnak és várnak mindenkit sok szeretettel a Thália Színházba hogy utoljára csendüljenek fel egy színdarab keretében az olyannyira imádott dalok.

Maradj Gergely Robival!

Akik azonban szeretnék továbbra is színpadon látni Gergely Róbertet, azoknak remek hírekkel szolgálhatunk, ugyanis Gergely Robi megalakított egy utazó színházat, amely a keresztségben a Gergely Theáter nevet kapta.

Több produkcióval rukkolnak ki

A színház széles repertoárt készül bemutatni majd, s ennek keretében a Csipkerózsika mesemusical, amely novembertől lesz látható a Thália Színházban.

A következő darab amelyiket a Tivoli Színházban állítanak színpadra egy fergeteges vígjáték, nevezetesen a Nejcserés támadás. A Lepkegyűjtő pszihokrimi helyszíne még egyeztetés alatt áll.

Ismerkedjünk akkor meg egy kicsit a társulattal is, amelynek minden tagját nem sorolnánk fel most, ám pár nevet kiemeltünk a jeles színészek közül: Harsányi Gábor, Gregor Bernadett, Sáfár Anikó, Cseke Katinka, Mahó Andrea, Krassy Renáta, és természetesen még sokan mások.

Gergely Róbert: "Vannak olyan időszakok, amikor az ember nem érzi túl jól magát a bőrében"

– zene.hu –

Forrás: http://zene.hu/20091004_gergely_robert_elbucsuzik_es_uj_kalandba_kezdGergely Theáter: PALIKA - In Memoriam Szécsi Pál

Előadja: Gergely Róbert
A nagysikerű zenés darab, melyet Pozsgai Zsolt irt és rendezett, bejárta az országot és maradandó élményt szerzett mindazoknak, akik mind a mai napig szeretik Szécsi Pált és dalait! Ezt az előadást ma már nem játssza a társulat. Gergely Róbert, aki a fiatalon elhunyt énekest alakította ebben a darabban több mit 120szor énekelte el a tragikus sorsú énekes mára már örökzölddé vált dalait!
A PALIKA c. előadásban ismét felcsendülnek a nagy slágerek: Csak egy tánc volt, Violák, Távollét, Én édes Katinkám... miközben sok személyes visszaemlékezés,dokumentum,filmbejátszás és egyéb más érdekesség látható,hallható.
Azok számára csemege ez a pódium előadás, akik szívesen nosztalgiáznak majd a közel másfél órás előadáson és szeretettel gondolnak vissza Gergely Róberttel SZÉCSI PÁLRA, PALIKÁRA!
 
          


Interjú Gergely Róberttel a Palika című előadásról (Mezőkövesdi TV)
    

Két összeillő ember (zenés játék) - Vörösmarty Színház Székesfehérvár


Szécsi Pál és Domján Edit is megalkuvás nélkül keresték hivatásuk határait. Domján Edit felejthetetlen tehetségű színésznő, Szécsire sokan úgy emlékszünk, mint egy kihajtott gallérú jampira, de a dalszövegekből egy mély gondolkodású férfi alakja rajzolódik ki. Domjánnal való találkozása valóban két összeillő ember találkozása volt. Szerettek élni, és ez az életigenlés hatja át az előadást is. De sorsszerű találkozásuk után velük együtt kell megértenünk, hogy nem sikerülhet… elégnek ebben a szerelemben.

Kapcsolatukat egy új magyar drámában, sok dal felidézésével mutatják be a Pelikán Kamaraszínházban.

Bemutató időpontja: 2012. február 3., péntek 19:00

A színház honlapján a darabról: 
http://archiv.vorosmartyszinhaz.hu/msor/havi-msor?view=page-darab&datum=201205&darabid=579
http://archiv.vorosmartyszinhaz.hu/zsoellye-hirado/archiv/929-ket-oesszeill-ember
 

http://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Ket-osszeillo-ember1 
http://www.petofiszinhaz.hu/Hirek/2014-05-22/Ket-osszeillo-ember1
 


Két összeillő ember - Vörösmarty Színház Székesfehérvár

Főszereplők: Váradi Eszter Sára (Domján Edit), Keller János (Szécsi Pál)
Író: Csikós Atila, Rendező: Telihay Péter, Rendezőasszisztens: Németh Mariann,
Zenei vezető: Ruff Tamás, Díszlettervező: Romvári GergelyKövetkező előadások:
2012. július 24., kedd 20:30  -  2012. július 25., szerda 20:30
Jegyvásárlás: 
http://www.vorosmartyszinhaz.hu/msor/havi-msor?view=page-darab&datum=201206&darabid=775