SZÉCSI PÁL

SZÉCSI PÁL
Táncdalénekes, szövegíró
Született: Budapest, 1944.03.19.
Elhunyt: Budapest, 1974.04.30.


Apja: Szécsi Ferenc (1905-1945.01.06.) nyelvész, író, akit a II. világháború végén zsidó származása miatt agyonlőttek.

Anyja: Szemere Klára (1916-2004.05.28.) polgári származású, külkereskedelmi levelező, aki gyerekeit itthon hagyva 1956-ban Amerikába disszidált, 9 férje volt, 4 itthon, 5 Amerikában. Legidősebb lánya, Marika a Vöröskereszt segítségével 1972-ben megtalálta Los Angeles-ben, Kati 1973 januárban járt kint először az anyjánál, Palika viszont nem találkozott vele. Idős éveiben Marika támogatta, egy öregotthonban élt Palm Springsben, 2004-ben hunyt el .

Testvérei:
- Mária (1938) 1956-ban szintén disszidált, először Kanadába, jelenleg az USA-ban él. 1966 karácsonyán látogatott először haza Magyarországra, így szilveszterkor látta Pali első amatőr énekesi fellépését a Gellért Szállóban. Húgával, Katival tartja a kapcsolatot, többször hazalátogatott azért, hogy megnézze a "Szécsi Pál szerelmei" színházi előadást. Egy fia van, Chris (1972).

- Katalin (1941.02.17.) 1959-ben érettségizett, 1961. június 17-én ment férjhez, majd 1965-ben elvált, a házasságból egy lánya született, Andrea (1962.12.24.). Egy unokája van, Emese (1984). "Palika" címmel 2001-ben könyvet írt öccséről, 2008-ban a "Tarka szárnyú pillangó" című könyve került kiadásra. 2010-ben pedig "Több, mint szerelem" címmel jelentetett meg könyvet, amely Szécsi Pál és Domján Edit legendássá vált szerelméről szól. 2012. december 30-án hunyt el Kecskeméten.

Szécsi Pál, anyja disszidálása után állami gondozásba került, és Mezőtúron nevelkedett. 16 évesen otthagyta az iskolát, felköltözött Budapestre, 1962-től manökenként dolgozott. 1962. június 17-én házasságot kötött a lengyel modell Grazynával, ezután Varsóban élt, de a kapcsolat véget ért és 1966 januárjában hazatért. Utána Majláth Júliánál kezdett énekelni tanulni. Zenei karrierje 1967-ben indult a Táncdalfesztiválon a "Csak egy tánc volt" című dallal. Több olasz slágert is énekelt magyarul, később saját dalszövegeket is írt. Sok kislemeze jelent meg, és rengeteg rádiófelvétele van, de életében csak két nagylemeze jelent meg, a Hagyjuk szívem 1971-ben és az Egy szál harangvirág 1973-ban. Halála után több válogatáslemezt megjelentettek, amelyen sok addig kiadatlan hangfelvétele szerepelt.

Magánélete a keserű gyerekkor miatt labilis volt, többször kísérelt meg öngyilkosságot. Szerelmi élete is viharos volt. 1972 januárjától 10 hónapos kapcsolat fűzte a nála 12 évvel idősebb Domján Edit színésznőhöz. Szakításuk után 2 hónappal 1972. dec. 26-án a 40. születésnapján Edit öngyilkos lett, amin Szécsi soha nem tudta túltenni magát. 1974. április 30-án önkezével vetett véget az életének. Harminc évesen mindössze 7 éves énekesi pályafutást hagyott maga után. Sírja a Farkasréti temető 25-ös parcellájában található.


Nettike 

Nettike, kit én személyesen
nem ismerhetek,
adhatnám neki az Angyal nevet.
Palikának emléket állitott,
szíve tiszta szeretetével
létrehozott egy honlapot.
Melyben rádió, Tv müsorok,
dalok, kották, újságcikkek,
mind róla mesélnek.
Kitárult szívvel csodálom
felfogni még nem tudom,
majd ha a gyönyörű dalokat hallgatom.
Csodálatosat alkottál, 
önzetlenül dolgoztál,
köszönöm, hogy értünk ennyit fáradoztál.

 

Pacher Zsuzsanna  
költönő  

SZÍNEK…
tánczeneműsor
szines

Műsorvezető: Kern András és Verebes István
Adás: 1/1970.06.11. 20:20

A műsorban szereplő előadók és dalalaik:
SZÉCSI PÁL - Ünnepnapok (Vadas Tamás – Varga Kálmán)
MAGAY CLEMENTINA - Régen történt (Vadas Tamás – Varga Kálmán)
HORVÁTH EGYÜTTES - Egy asztal és egy szék (Schöck Ottó – S. Nagy István)
MÁTÉ PÉTER - Színek (Vadas Tamás – Varga Kálmán)
TAHI TÓTH LÁSZLÓ - A fényben (Vadas Tamás – Varga Kálmán)
BODNÁR ERIKA & MIKLÓSI PÉTER - Nyári délután (Vadas Tamás – Varga Kálmán)
KOVÁCS KATI - Mondd, mi bajod van? (Vadas Tamás – Varga Kálmán)
SZÉCSI PÁL - A pénz, a hír, a név, a jószerencse (Vadas Tamás – Varga Kálmán)

díszlet: Kocsis Mária
jelmez: Szegedi Mária
koreográfus: Fodor Antal
zenei rendező: Deák Tamás
szerk.: Tóth Erika
operatőr: Szabados Tamás
rendező: Szitányi András
 
Ez volt a Magyar Televízió első színes könnyűzenei vegyes műsora, de valószínűleg ez sem maradt fent. Pedig Szécsi Pál két dalt is énekelt benne "Ünnepnapok" és "A pénz, a hír, a név, a jószerencse" címmel, amelyekről talán rádiófelvétel sem készült, vagy legalábbis ezidáig nem kerültek nyilvánosságra. Az adatok a korabeli RTV műsorújságból valók.
 


IMÁDOM A SZŐKE NŐKET
Szécsi Pál műsora
20 perc, fekete-fehér

Adás: 1/1970.06.20. 21:40

Közreműködik Liszkay Judit (táncművész) és a Neoton
díszlet: Kocsis Mária
jelmez: Tóth Barna
koreográfus: Fodor Antal
szerk.: Tóth Erika
operatőr: Lukács Lóránt
rendező: Szitányi András

Sajnos valószínűleg ez a Szécsi Pál tv-show sem maradt fent az utókor számára a Magyar Televízióban, de jó tudni, hogy ilyen is készült. Az adatok a korabeli RTV műsorújságból valók.Fejezetek a Magyar Televízió történetéből XVI.
A tizenhatodik év: 1972

Tárd ki az ablakod - Szécsi Pál műsora
Adás:
1972. július 7. 21:00

Az Esti Hírlap július 8-án írta (barabás):
"Tárd ki az ablakod címmel vetítették Szécsi Pál műsorát, Zalatnay Sarolta s egy női távkar közreműködésével, Csenterics Ágnes rendezésében. Szabados Tamás operatőrt a szép környezet segítette: a Budai Vár rondellájában játszódott le a revü.
Szécsi Pál kellemes hangú, megbízható, ügyes előadó. Úgy érzem, nem igazán átütő erejű, de a műfaj hívei bizonyára szívesen fogadták a Szécsi-show harminc percét."

forrás: http://www.tvarchivum.hu/?id=311578Sanzonról sanzonra
műsorsorozat

Harangozó Teri - Ilyen vagyok
Mensáros László - Gyere ülj kedves mellém
Harsányi Gábor - Bicska Maxi
Galambos Erzsi - Tíz év után
Vámosi János - Főúr, fizetek
Szécsi Pál - Hulló levelek (Kozma - Reményi - Gyenes)

Zsolnay Hédi - Bíróné dala (Egy szerelem három éjszakája c. musical)

szerkesztő: Bánki László és Behár György
rendezte: Szirtes Tamás

 MTV - Csak egy tánc volt... - Szécsi Pál - 1992

Szécsi Pált fülbemászó, népszerű dalainak és rokonszenves előadásmódjának köszönhetően a közönség rajongása övezte tragikusan rövid élete és pályafutása során. A film barátok, családtagok, munkatársak megszólaltatásával próbálja megfejteni pályája, személyisége és sikere titkát, miközben felcsendülnek a jól ismert örökzöld dallamok.

Szécsi Pált fülbemászó, népszerű dalainak és rokonszerves előadásmódjának köszönhetően a közönség rajongása övezte tragikusan rövid élete és pályafutása folyamán. A film barátok, családtagok, munkatársak megszólaltatásával próbálja megfejteni pályája, személyisége és sikere titkát, miközben felcsendülnek a jól ismert örökzöld dallamok.
Szécsi Pált fülbemászó, népszerű dalainak és rokonszerves előadásmódjának köszönhetően a közönség rajongása övezte tragikusan rövid élete és pályafutása folyamán. A film barátok, családtagok, munkatársak megszólaltatásával próbálja megfejteni pályája, személyisége és sikere titkát, miközben felcsendülnek a jól ismert örökzöld dallamo
Szécsi Pált fülbemászó, népszerű dalainak és rokonszerves előadásmódjának köszönhetően a közönség rajongása övezte tragikusan rövid élete és pályafutása folyamán. A film barátok, családtagok, munkatársak megszólaltatásával próbálja megfejteni pályája, személyisége és sikere titkát, miközben felcsendülnek a jól ismert örökzöld dallamok.

forrás: http://nava.hu/id/1854694/TV2 - Napló - Szécsi Katalin - 2001.04.15. 

Szécsi Pál anyja (Szemere Klára 1916-2004), gyerekeit itthon hagyva, 1956-ban Amerikába disszidált. Legidősebb lánya, Szécsi Mária a Vöröskereszt segítségével 1972-ben megtalálta Los Angeles-ben, Szécsi Katalin 1973 januárban járt kint először az anyjánál, Szécsi Pál viszont nem jutott ki hozzá, csak telefonon beszélt vele 1972. december 24-én. (Domján Edit másnap lett öngyilkos.) Amikor Szécsi Katalin 1973 februárjában kint tartózkodott anyjuknál, akkor Palika felhívta, had látogassa meg ő is, az "anya" azonban közölte vele, nem azért ment ki Amerikába, hogy a kölykei utána menjenek... Szécsi Pál 14 hónnappal később, 1974. április 30-án 30 éves korában öngyilkos lett.
Az anyának 9 férje volt, 4 itthon, 5 Amerikában. Idős éveiben Marika támogatta, egy öregotthonban élt Palm Springsben, 2004. május 28-án hunyt el .
Szécsi Katalin Sváby Andrással kiutazott anyjához, erről a találkozásról szól a 2001. április 15-én a TV2 Napló című műsorban sugárzott riportfilm.
Nem sokkal később Szécsi Katalin Palika címmel jelentetett meg könyvet, amelyben anyjának írt levelekben meséli el a saját és öccse, Szécsi Pál életét.BUDAPEST TV - Rokonshow - 2009.07.07.m1 - Sztársáv
Fenyő, Lukács, Szécsi - mi lenne velünk szívtiprók nélkül?

2009. szeptember 25. 13:12

A Sztársáv vendégei péntek este: Fenyő Iván, Lukács Sándor és Szécsi Pál testvére: Szécsi Katalin

Szívtiprók egykoron és ma

Szécsi Pált az 1960-as évek második felétől 1974-ben bekövetkezett haláláig imádták a hölgyek.

Lukács Sándor az 1970-es évek elején robbant be a köztudatba, első pillanattól kezdve megdobogtatva a női szíveket.

És itt van most nekünk a XXI. században Fenyő Iván, hogy ne maradjunk szívtipró nélkül egyetlen napig se!m1 - Sztársáv - Domján Edit - 2009.12.10.

A vendégek arra keresik a választ, vajon miért nem akart tovább élni a sikeres színésznő. Domján Edit karácsonykor lett öngyilkos, 40 évesen.

Utolsó szerelmének Szécsi Pálnak a nővére, Katalin könyvet ír a párosról. Eddig sosem hallott történeteket mesél a szerelmükről a stúdióban.

Másik vendégünk Tarr Mária, a Madách Színház súgója, aki éveken át dolgozott Domján mellett, és egészen közelről látta őt. Azt mondja, mindenki imádta a színházban.

Nyertes Zsuzsa művésznő pedig arról mesél, hogyan élik meg a szép és sikeres színésznők az öregedést.

A műsort archív bejátszók színesítik, Domján alakításai mellett mesél róla Gobbi Hilda és Mensáros László is.

forrás: http://premier.mtv.hu/Hirek/2009/11/20/08/In_memoriam_Domjan_Edit.aspxm1 - Hogy volt!? - Domján Edit - 2010.04.25.

A teljes Hogy volt!? műsor az MTV videótárában ezen a címen nézhető meg:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/04/25/16/Hogy_volt___Szineszlegendak_Domjan_Edit.aspxm1 - Teadélután - 2010.06.07.

Szécsi Katalin volt a vendég a Több mint szerelem című könyve kapcsán.

http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/06/07/18/Teadelutan_2010_junius_7_.aspx  

A videón kb. 23:00 perctől kezdődően látható Szécsi Katalinnal az interjú.m1 - Teadélután - 2011.03.18.

Körmendi Vilmos volt a műsor vendége, aki Szécsi Pálra emlékzik.m1 - Hogy volt!? - Szécsi Pálra emlékezünk - 2011.03.19.

A műsor vendégei voltak: Szécsi Katalin, Kovács Kati, Vándor Kálmán, Malek Miklós

Szécsi Katalin a műsorban köszönetet mondott mindenkinek, aki az öccsét szereti és az emlékét ápolja, így megemlítette a Szécsi Pál honlapot is, ez a részlet látható a videón.

A teljes Hogy volt!? műsor az MTV videótárában ezen a címen nézhető meg:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/03/19/18/Hogy_volt___Szecsi_Palra_emlekezunk.aspx